Aρχείο ετών
νέα
πρόγραμμα
ομάδες-πληρώματα
άλλες ομάδες
βαθμολογία
ιερά τέρατα
Ράλλυ Μεξικό
ωράριο
ιστορικό
νέα αγώνα
συμμετοχές
αποτελέσματα
φωτογραφίες
ανασκόπηση

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / WRC  / Πρόγραμμα  2024  / Ράλλυ Μεξικό  / Νέα Αγώνα  / Αρθρο

Ράλλυ Μεξικό:  Ταχύτερος ο Solberg στο shakedown

Η δράση στο Μεξικό ξεκίνησε, αφού σήμερα οι φίλοι του WRC στη Λ. Αμερική, είχαν την ευκαιρία να δουν και πάλι τους πρωταγωνιστές του WRC σε δράση. Σήμερα, άναψε το πράσινο φως στις ειδικές διαδρομές, με την τέλεση του shakedown, όπου και οι οδηγοί δοκίμασαν τα αυτοκίνητα τους στα μεξικάνικα χώματα, όντας και η τελευταία τους δοκιμή πριν την έναρξη του πραγματικού αγώνα αύριο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, είχαμε συνηθίσει το shakedown να έχει τυπικό χαρακτήρα, κάτι που δεν ισχύει στο Ράλλυ του Μεξικό, αφού ένα πέρασμα από νερά, προκάλεσε ουκ ολίγους πονοκεφάλους! Οι Citroen C4 έδειξαν το δρόμο στο shakedown, με τον Petter Solberg να σημειώνει με ελάχιστη διαφορά τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας. Σίγουρα, για ψυχολογικούς λόγους, αυτό ήταν κάτι που χρειαζόταν ο Νορβηγός, μετά από το σοκ της Σουηδίας. Οι Sordo, Ogier, Loeb και Raikkonen τον ακολούθησαν με τον Φιλανδό πρώην Παγκόσμιο Πρωταθλητή της Formula 1, να δείχνει να είναι εντός συναγωνισμού, την ώρα που ο Ισπανός πρόλαβε σε ένα από πέρασμα από τα νερά να σπάσει το ψυγείο της C4. Ο Loeb από την πλευρά του, θεωρεί μετά από το shakedown, ότι η στρατηγική θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, αν και αυτό που θα προσπαθήσει από την πρώτη μέρα είναι να πιέσει στο όριο και να περάσει στην κορυφή.

Τα προβλήματα, όμως, άρχισαν και επηρέασαν πολύ νωρίς την ομάδα της Ford. Το σημερινό shakedown του αγώνα, είχε και περάσματα από νερά, τα οποία προκάλεσαν αρκετά προβλήματα στα Ford Focus RS WRC. Συγκεκριμένα, όταν τα αυτοκίνητα της M-Sport, περνούσαν από τα νερά, προκαλούταν πρόβλημα στο σύστημα ψύξης του κινητήρα, με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικό μέρος της ισχύς του κινητήρα! Στοιχείο αρκετά σημαντικό, αφού σύμφωνα με τους οδηγούς μετά από τις αναγνωρίσεις τους, οι βροχές το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του αγώνα, έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά περάσματα από νερά και τις τρεις μέρες του αγώνα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των Mikko Hirvonen και Matthew Wilson, οι οποίοι αναμφίβολα δεν ήθελαν να ξεκινήσει με αυτόν τον τρόπο ο αγώνας για αυτούς. «Δεν ήταν και το καλύτερο πρωινό για εμάς», είπε ο Hirvonen και συνέχισε: «Όταν μπαίναμε στο νερό, αυτό έσπρωχνε το σύστημα ψύξης στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου σε λάθος θέση, με αποτέλεσμα να χάνουμε ισχύ. Παράλληλά, είχαμε και ένα μικρό πρόβλημα με τον συμπλέκτη, με αποτέλεσμα να μην μπορέσω να κάνω ένα κανονικό πέρασμα χωρίς προβλήματα. Αλλά, για αυτό υπάρχει το shakedown. Για να εντοπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Πάντως, έβρεχε τόσο καιρό, με αποτέλεσμα να μην έχω συναντήσει τόσο νερό σε αυτόν τον αγώνα άλλη φορά», είπε ο Hirvonen.

Προβλήματα, όμως, είχε και ο Ken Block στην πρώτη του εμφάνιση στο WRC. Ο Αμερικανός, που χαρακτήρισε την εμπλοκή του ως την πιο μεγάλη πρόκληση της ζωής του, παραδέχθηκε ότι αισθάνθηκε μακριά από τους χρόνους των κορυφαίων συνδυασμών, ενώ ένα πρόβλημα στο κιβώτιο τον ανάγκασε να διακόψει την προσπάθεια του, τουλάχιστον μέχρι την επισκευή του. Μόλις το πρόβλημα λύθηκε, ο Block συνέχισε την προσπάθεια και τις δοκιμές του, εν όψει του πραγματικού αγώνα αύριο. «Ο χρόνος στο αυτοκίνητο είναι αυτό που χρειάζομαι περισσότερο από κάθε τι άλλο. Πριν έρθω εδώ είχα οδηγήσει το αυτοκίνητο μόλις για 170 χιλιόμετρα και το σημαντικότερο είναι ότι το αυτοκίνητο έχει τόση σχέση με το Fiesta που οδηγούμε στην Αμερική, όσο η νύχτα με τη μέρα. Στα πρώτα μου περάσματα ήμουν αλλού. Φρέναρα πολύ αργά, έκανα λάθη και σίγουρα δεν μπορούσα να κάνω καλό χρόνο. Αυτή είναι η πιο δύσκολη πρόκληση της ζωής μου», είπε ο Αμερικανός, σαφώς προβληματισμένος.

Ο πραγματικός αγώνας, όμως, ξεκινάει αύριο, με την πρώτη ημέρα του να περιλαμβάνει περίπου 140 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών, γεγονός που την καθιστά και την μεγαλύτερη του αγώνα._Π.Τ.panost@4troxoi.gr

Οι χρόνοι του shakedown αναλυτικά:
1. P. SOLBERG. Citroen C4 WRC. 2:51.7
2. SORDO. Citroen C4 WRC. 2:51.8
3. OGIER. Citroen C4 WRC. 2:51.9
4. LOEB. Citroen C4 WRC. 2:52.5
5. RAIKKONEN. Citroen C4 WRC. 2:54.2
6. HIRVONEN. Ford Focus RS WRC 09. 2:55.3
7. H.SOLBERG. Ford Focus RS WRC 08. 2:56.2
8. VILLAGRA. Ford Focus RS WRC 08. 2:56.4
9. WILSON. Ford Focus RS WRC 08. 2:59.9
10. LATVALA. Ford Focus RS WRC 09. 3:00.1
11. BLOCK. Ford Focus RS WRC 08. 3:04.6